Kerium
De symptomen van haarroos.
Haarroos is het gevolg van een overmatige afschilfering van de hoofdhuid. Van nature vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich om de 14 dagen. De dode cellen worden daarbij afgevoerd in de vorm van minuscule, onzichtbare schilfertjes. Onder invloed van bepaalde factoren kan die afschilfering echter versneld verlopen. Hierdoor vormen zich ophopingen van dode cellen: in dat geval spreken we van haarroos. Dit is een veel voorkomende aandoening die zelden ernstig is, maar wel ontsierend. Er zijn twee types haarroos of schilfertjes: 
droge schilfertjes: die zijn klein, fijn, wit van kleur en vallen als fijne "sneeuw" op de schouders.
vette schilfertjes: die zijn dikker en groter, gelig van kleur en kleven aan het haar en de hoofdhuid.
De schilfertjes gaan soms gepaard met irritatie en jeuk.

Oorzaken.
Externe factoren: vocht, te vaak borstelen, agressieve producten, hard water…
Inwendige factoren: stress, een verstoord hormonaal evenwicht, onevenwichtige voeding,…
Zo ontstaat een heuse vicieuze cirkel, waarbij de jeuk en de irritatie op hun beurt de afschilfering en de ontwikkeling van Malassezia in stand houden. Daarnaast kunnen ook bepaalde ziekten zoals psoriasis gepaard gaan met schilfervorming. Die moeten dan worden behandeld.

Behandelingen.
Hoe wordt haarroos behandeld?
Shampoos tegen haarroos vormen een efficiënte oplossing tegen schilfertjes. Hun formule is erop gericht de proliferatie van de micro-organismen die leiden tot haarroos, stop te zetten. Ze kunnen ook helpen om de schilfers los te maken met behulp van exfoliërende bestanddelen.

Als de haarroos blijft aanhouden, aarzel dan niet om een dermatoloog te raadplegen.
Aantal weergegeven:
Sorteren op: